Ce este un certificat SSL (HTTPS) şi la ce ajută

Ce este un certificat SSL (HTTPS) şi la ce ajută

Noțiuni introductive SSL (http / https)

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) este un protocol de comunicare care se bazează pe HTTP (Hypertext Transfer Protocol) și utilizează SSL sau un protocol similar, TLS (Transport Layer Security) pentru a asigura criptarea informațiilor transmise. Diferența dintre HTTP și HTTPS este că HTTPS oferă o conexiune securizată prin criptarea informațiilor transmise, în timp ce HTTP nu oferă această funcționalitate. De asemenea, este important de menționat că Google și alte motoare de căutare marchează site-urile care nu au SSL ca fiind „nesigure” pentru utilizatori, ceea ce poate afecta vizibilitatea și clasamentul site-ului în rezultatele de căutare (SEO).

Cum funcţionează

Certificatele SSL (Secure Sockets Layer) sau certificatele de securitate sunt protocoale esențiale pentru garantarea securității și a confidențialității informațiilor transmise prin intermediul internetului. Acestea sunt utilizate pentru a cripta informațiile transmise între un server web și un browser, protejând astfel informațiile personale ale utilizatorilor prin folosirea unei conexiuni criptate; cum ar fi numele de utilizator, parolele și informațiile de plată. Când un utilizator accesează un site care are un certificat SSL instalat, browserul va iniția o conexiune securizată prin intermediul protocolului SSL. La rândul său serverul va răspunde prin trimiterea unei copii a certificatului SSL către browser pentru a verifica dacă certificatul este valid și emis de o sursă de încredere, cum ar fi o autoritate de certificare (CA – certification authority) recunoscută. Dacă certificatul este considerat valid, browserul va genera o cheie de sesiune unică, care va fi utilizată pentru a cripta informațiile transmise între browser și server. Această criptare permite utilizatorilor să transmită informații personale sau să efectueze tranzacții comerciale online în siguranță.

Cum verific dacă un site are SSL sau nu?

Există mai multe modalități de a verifica dacă un site web are instalat un certificat SSL:

Adresă web – dacă pe site-ul web există un certificat ssl adresa va începe cu „https” în loc de „http” şi cu menţiunea “Conexiunea este securizată / Connection is secure” scrisă cu verde. În cazul în care un website nu are SSL şi se introduce adresa URL cu prefixul https://, browserul va returna mesajul de mai jos şi nu va mai putea fi accesat, fiind marcat ca nesigur.

Iconiţă cu lacăt – În majoritatea browserelor, dacă site-ul web are un certificat SSL instalat, o iconiță cu lacăt va apărea în bara de adrese, indicând că site-ul este securizat.

Verificarea prin intermediul unor servicii de analiză a certificatelor:

https://www.ssllabs.com/ssltest/

https://www.sslshopper.com/ssl-checker.html

https://www.digicert.com/help/

Tipuri de certificate SSL

Unele certificate SSL sunt gratuite, altele sunt platite, iar acestea au diferite nivele de validare, de la validare de domeniu până la validare extinsă, oferind astfel diferite nivele de siguranţă.

  • Certificat SSL cu validarea domeniului (DV SSL – Domain Validation) – poate fi gratuit sau la un cost redus si este cel mai ușor de obținut, acesta verifică doar dacă solicitantul este deținătorul domeniului pentru care solicită certificatul. Se poate genera unul gratuit din cPanel sau automat prin AutoSSL.
  • Certificat SSL de validare a organizaţiei (OV SSL) – acest tip de certificat SSL este mai riguros decat cel de validare de domeniu, acesta verifică dacă solicitantul este deținătorul domeniului și verifică identitatea organizației prin intermediul documentelor oficiale. Este de obicei folosit de organizaţiile sau companiile mari și este oferit doar în criptare pe 256 biți.
  • Certificat cu validare extinsă (EV SSL) – este considerat cel mai sigur dintre toate tipurile de certificate SSL, asigurând un nivel ridicat de protecție pentru informațiile transmise. Deși poate fi mai costisitor decât alte tipuri de certificate, acesta oferă un grad înalt de siguranță pentru informații critice precum dosarele medicale sau informațiile bancare.

În concluzie,

Certificatele SSL sunt instrumente esențiale pentru garantarea securității informațiilor transmise prin intermediul internetului. Acestea funcționează prin criptarea informațiilor transmise între un server web și un browser, asigurând astfel că informațiile sunt protejate de interceptări sau accesul neautorizat. Există mai multe tipuri de certificate SSL, cum ar fi DV SSL, OV SSL, EV SSL, Wildcard, Multi-domeniu, SAN și UCC, care oferă diferite nivele de validare și siguranță. Certificatul SSL este important pentru protejarea informațiilor utilizatorilor, îmbunătățirea clasamentului site-ului în motoarele de căutare și încurajarea utilizatorilor să efectueze tranzacții în siguranță.

Urmăriţi Gomos Design şi pe Google News